a360grados.net

 

ENLACES INTERNOS

Editoriales universitarias

Institutos de estudios locales/nacionales

 

Editoras y revistas destacadas:

Artes plásticas

 

 


Dialogal Nº 2
 

Nombre de la Revista: Dialogal
Número de Sumario: 2
Fecha de Publicación: Estiu 2002
Páginas:
Sumario:

ESTIU 2002. Núm. 2. Any I

SUMARI

Editorial
-Sense complexos
Els musulmans i els jueus del nostre país reivindiquen els seus drets i llibertats, i nosaltres som al seu costat. Sense victimismes, però també sense complexos, cal defensar la llibertat religiosa que tant ha costat de guanyar. Per a un mateix i per als altres. (llegir-lo)


Opinió
-Les veus de les dones musulmanes. Fàtima Choye
L'islam ens donà fa 14 segles el dret a una vida digna, a la propietat privada, al divorci i a l'elecció lliure de parella. Malauradament en l'actualitat observem casos que no tenen res a veure amb l'esperit i l'essència de la tradició alcorànica i la sunna del Profeta.
-Pensar amb Raimon Panikkar. Ignasi Boada
Un diàleg religiós que es vulgui fecund exigeix una bona dosi de rigor. En aquest sentit qualsevol esforç per tematitzar amb serietat els factors que actuen com a condicionants del diàleg ha de ser benvingut. Aquest és el cas del Simposi Internacional Raimon Panikkar que va tenir lloc a Barcelona el mes de febrer d'enguany.
-Follies passades, esperances presents. Anna Griera i Morgui
Tothom porta a dins un ateu, un jueu, un protestant, un musulmà, un ortodox i un bahaista, i se'ls ha de deixar respirar.

El testimoni
-El pelegrinatge a la Meca, un viatge al límit. Hajjí Jalil Bárcena
El pelegrinatge és una mena de prefiguració d'un viatge interior en què l'humil 'hajjí' o pelegrí retorna al seu origen, a allò que realment és i ha oblidat amb el pas del temps. (llegir-lo)

Actualitat
-Palestins i israelians escurcen distàncies. Francesc Rovira
A Israel/Palestina va creixent la convicció que la religió, a més de ser part del conflicte, també ha de ser part de la solució. (més informació)
-Breus: entre altres informacions, destaquem; dos documents que s'han fet públics recentment en els quals es posa de manifest que els textos sagrats apropen jueus i cristians; la implicació social, política i econòmica de les religions; els continguts moralitzadors de les prèdiques dels imams francesos

La tradició
-El judaisme, una tradició en moviment Rubén Sternschein
Totes les tradicions religioses engloben creences i pràctiques molt diverses, fins i tot oposades. Però potser cap altra és tan plural com la tradició jueva, sobretot si es té en compte que es tracta d'una comunitat numèricament petita, que arreu del món aplega només uns 14 milions de persones. (més informació)

A fons
-El riure, regal de déu. Les religions i l'humor. Marta Masdeu
Prendre's les creences seriosament i viure-les amb profunditat no està renyit amb el sentit de l'humor. O potser sí? (més informació)

Didàctica
-Els meus prejudicis i els teus. Ma¡te Cabié
Abans d'endinsar-nos en l'estudi de les religions és bo fer un exercici per situar-nos davant dels altres i adonar-nos del nostre punt de partida. (veure la proposta didàctica)

Textos
-L'esperit buit. El sutra de la gran saviesa. Taisen Deshimaru
Comentari del "Hannya Shingyo" fet per Taisen Deshimaru, mestre zen reconegut internacionalment.

L'informe
-Les guerres de religió del segle XVI. Cròniques sobre l'impacte de la Reforma protestant. Joan Bada
Les "guerres" signifiquen la formació i l'enfrontament d'exèrcits, però no esgoten de cap manera la repressió dels oponents religiosos, exercida a tots els estats europeus amb mitjans i motivacions jurídiques diverses i que arribà fins i tot al Nou Món.

Ciència i religió
-A cadascú el que és seu. Els models de relació entre ciència i religió. Montserrat Coll
Hi ha tres grans maneres de pensar la relació entre ciència i religió. L'autora de l'article explica per què creu que només una d'elles és correcta.

Propostes
-Suggeriments fets pels nostres crítics. Jordi Aguilera, Ramon Badia, Marià Corbí, Amín Egea, Marc Galofré i Albert Moliner.
Web: www.multimedios.org
CD: "Religions du monde: Islam, musiques et chants"
Vídeo: "Kandahar", dirigida per Mohsen Makhmalbaf
Llibres: "Gota de rosada en una fulla de lotus", de Daigu Ryokan. "Clavats a la carn del món", de Iehuda Amikhai. "Dogma dialógico. El dÝlogo interreligioso como tarea cristiana", de Bertram Stubenrauch.


L'associació
Informacions sobre l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós.
-Trobada interreligiosa sobre el VIH/sida, en el marc de la XIV Conferència Internacional de la Sida, al Palau Sant Jordi de Barcelona.
-Curs de formació en el marc del III Festival de Músiques Religioses de Girona.
-Conferència internacional d'experts "Tradicions místiques i diàleg interreligiós".

"Dialogal" (núm. 2. Estiu 2002)



Patrocinio - Contacto - Aviso Legal - Política de cookies - Añadir revista - Taller de Autopublicación
© 2004-2024 a360grados.net - La ciencia, la cultura y la sociedad a través de nuestras revistas
Desarrollo Web ComercialStudio.com